Friday, August 30, 2013

56 MERDEKA

Assalamualaikum dan salam jumaat :)

Pagi-pagi lagi macam dah terasa rajin nak menaip. Padahal dah pukul 10.07 am. Huhu. Tadi bangun sempat jugak tengok rancangan Nasi Lemak Kopi O kat TV9 tu. Tahukan? Mestilah ramai yang dah tahu ye dakk. Hoho. Esok negara kita akan menyambut hari kemerdekaan yang ke 56. Wah, dah lama rupanya negara kita bebas dari penjajahan.

Tapikan, tapikan kenapa aku tak rasa semangat nak sambut merdeka ek? Dalam banyak-banyak peristiwa-peristiwa yang berlaku hari merdeka nilah hari yang aku takde semangat langsung untuk menyambutnya, tak macam hari raya, hari jadi, hari aidiladha dan sebagainya. Nak jugak selit hari jadi, apa kes?? Mesti orang akan cakap aku takde semangat cintakan negarakan. Hello, ada tapi.......ngeeee entah lah. Hahaha. Kebanyakannya aku tengok bukan aku je orang lain pun sama, eh nak jugak selit orang lain!

Walaupun macam yang aku cakap tadi, aku tak rasa semangat nak sambut merdeka bukanlah takde langsung ada kereta aku dah ada bendara, dan alhamdulillah aku dikurniakan seorang ayah yang bersemangat waja gitu :) Ada jugakan semangat dan sokongan untuk menunjukkan kecintaan kepada negara. Jadi secara tak langsung aku tahu juga tentang ni semua. Cuma nak lebih penghayatan tu tak dapat nak dipupuk. Tapi aku berazam ingin lebih menghayatinya. Ngehngeh. Dalam-dalam aku takde semangat pun aku tahu tema hari kemerdekaan pada tahun ni. Yang ni memang nak bangga kejap. Huhu. Tanpa media sosial aku rasa kita takkan tahu apa-apa.



Cuma kadang-kadang aku tertanya, kenapa rata-rata generasi muda kini hanya melihat kemerdekaan tanpa memahami erti sebenar sebaliknya, kebanyakan daripada kita menganggap hari kemerdekaan sebagai hari untuk bersukaria bersama teman-teman, meraikan kebebasan diri dan melaungkan perkataan merdeka denga megah, tapi tidak menghayatinya. Dan ini aku akui! (termasuk aku pada ketika dahulu)

Tanpa ilmu pengetahuan yang tinggi, kemerdekaan yang diperolehi akan menjadi sia-sia. Perpaduan yang terbina semenjak kemerdekaan diperolehi perlu diteruskan dan disemai supaya hubungan rakyat menjadi semakin kukuh.

Hanya sekadar peringatan buat diri sendiri juga. Sama-sama kita hayati dan fahaminya :) Orang lain boleh kenapa kita tak boleh, ye dop? Maaf kalau ada yang terguris dan entry agak lancang berkata-kata..semangat tetiba!! Peace!

Selamat Menyambut hari kemerdekaan yg ke 56 Malaysia. 
We Love Malaysia!

Thursday, August 29, 2013

Over or starting over.

Assalamualaikum.

"Ya Allah, Aku memohon sesuatu yang baik daripada Engkau menurut Ilmu engkau, dan aku memohon dari Engkau limpah kelimpahan Engkau yang Maha Agung. Sesungguhnya Engkau sahajalah yang Maha Berkuasa dan aku tidak mempunyai apa-apa pengetahuan. Engkau yang mengetahui, perkara yang ghaib. Ya Allah, jika pada pengetahuanMu perkara ini baik bagiku baik didunia dan diakhirat, teguhkanlah ia bagiku, mudahkanlah bagiku, dan berkati ia bagiku. Dan jika pada pengetahuanMU ia adalah sesuatu perkara yang buruk untukku dan juga agamaku, kehidupanku dan kesudahanku, maka jauhilahKu daripadanya, dan pergantikanlah kepadaku apa yang baik, dan redhakan aku dengannya" (HR Bukhari)


Monday, August 19, 2013

Forget the past and start a new life





Forget the past, past is past. Past can not be a broken back. 
Make the past as motivation for yourself. 
Now think about your future. 
What are your going to do?? 
So what your want in the future??
What motivated you??

p/s : new look for life can make better future
:) take care people.

Saturday, August 10, 2013

Happy Birthday Cik Cactus!!!

Assalamualaikum

Hari ini tak nak citer lagi pasal raya, kita nak buat birthday wish kat budak ni!! Citer raya kita citer lepas-lepas ni okee!


Kehadapan Nur Syamimi Abd Aziz.

 Semoga Allah memanjangkan umurmu,.
menarik pergi segala masalahmu,
memudahlan segala urusanmu,
melapangkan segala kekusutanmu,
menerima segala amalanmu,
merahmati semua pekerjaanmu,
dan me;impahkan maghfirahnya yang terluas buatmu

SELAMAT MEYAMBUT ULANGTAHUN KELAHIRAN =)




short entry from me :)
Buibui

Wednesday, August 7, 2013

Aktiviti sekitar 2 minggu sebelum berakhirnya Ramadan.

Assalamualaikum.

Apa khabar semua? Macam mana persiapan untuk menyambut hari raya esok lusa ni? Harap-harap semua dah selesai :) Sedihkan nak tinggal Ramadan, rasa macam cepat sangat Dia datang, semoga kita dapat bertemu lagi pada ramadan-ramadan yang akan datang, insyaAllah.

Bukan main panjang lagi tajuk entry aku hari ni. haha. Sedar tak sedar, dah hampir 2 minggu aku kat rumah, setelah sekian lama merantau di negeri orang selama hampir 2 bulan, padahal KL je pun. Dan bermulalah tugas ku menjadi driver kesayangan umi dan Cik Cactus :)) Tiap-tiap hari ada je aktiviti dia mengajak aku keluar. Ada aku umi memang pandang sebelah mata je dekat abah, cian abah selalu kena tinggal. Tambah-tambah lagi  nak dekat raya ni kan, abah pulak memang jenis tak suka sesak ni, nantikan mulalah dia cepat-cepat nak balik. Biasalah kalau laki ikut pergi shopping, mana tahan tunggu lama-lama, nak shopping pun tak senang ye dakk? Lainlah kalau yang kaki shopping sama naik dengan kita, itu dipersilakan. Ngehngeh. Jadi sebaiknya lelaki tak usah ikut duk ghumah saja la :P (kijammm sungguh)

30.07.2013 : Bermula pada satu pagi ni (ceh ayat), aku terbangun awal, jadi terasa macam nak ikut abah dan umi keluar. Katanya nak pergi cari lauk dan barang2 keperluan untuk hari raya nanti. Tup tup, macam lain pulak tempat ni, baru aku perasan setelah sekian lama tempat ni siap, ni baru kali pertama aku jejakkan kaki ke sini 'Pelabuhan Perikanan LKIM, Tok Bali'.



Nak masuk tempat ni harus bayar tol dulu ye, x mahal pun murah je. Siya jah. Mu pehe dop siya tu gapo? Tau doh kang :P Pelabuhan ni baru je beroperasi tahun ni, kira baru lagi la tempat ni, bangunan baru, persekitaran dia pun cantek :) Hijau je!!


Meriah sungguh noh tempat ni, masing-masing kalut duk pilih ikan yang baru saja naik. Aku yang pertama kali datang rasa macam jakun kejap. ngee. Kawasan ni terbahagi kepada 2 bahagian, aku rasa macam 2 tokey la, satu kelompok itu tong warna biru, dan satu tong lagi itu guaa punya peveret, pinkkk kalerr maa. hoho. Teruja terus. Masuk-masuk terserlah kelembutan warna itu disitu. Cantekkk kot :P Pun boleee tempat ikan. -,-

31.07.2013 : Aku terima satu mesej dari cik cactus mengajak aku untuk berbuka puasa bersama beliau, rinduu la tuuu :P hahaha. First time aku rasa buka dengan cik cactus ni, setelah sekian lama berkawan. Huhu. Kali pertama ke?? Aku tidak berdua tetapi kami berempat with En Hafizi dan En Syakirin.:) Mereka ni merangkap kawan sekelas aku semasa di sekolah menengah. Hewhew. Actually, nak keluar berbuka ni main redah je, tak tempah mana-mana kedai pun. Konon nak makan the chicken rice shop, tapi dah penuh, pikir punya pikir kami memilih restoren Bawang Merah di Wakaf Che Yeh.

Yang berbaju putih itu en Syakirin dan yang berbaju hitam tu en hafizi. Yang gugurlz tu korang dah kenalkan. Selalu je aku tayang muka dia kat blog aku ni. Hoho. 
Lama tak keluar dengan kawan-kawan yang lain, zaman remaja-remaja dulu tiap2 kali hujung minggu mesti ada je aktiviti nak buat. Aktiviti yang selalu kteorang buat berkelah di air terjunnn!! wahh, siyess lama dah pergi. Masing-masing dah ada kehidupan sendiri, study sana, study sini, susahlah sikit nak atur. Tambahan pulak, jadual cuti masing-masing bukannya sama. Lain-lain. Jadi nak berkumpul ramai-ramai macam dulu teramatlah payah. InsyaAllah satu hari nanti, dapat kumpul macam dulu balik :)

shopping time with my lovely :)
04.08.2013 time aku pergi shopping ni, ya ampun, punyalah ramai orang, biasalah nak raya kan. Huhu. Tak paham kenapa dorang tak beli siap-siap sebelum nak balik kampung. Kenapa mesti nak beli time last minutes macam ni? Huh! haha. Bising je. Ikut sunke laa dorang nak beli bila pun. (sendiri tanya sendiri jawab)



budak sengall keletihan -,- macam orang tak siuman pun ada aku tengok. hoho. Letih weh, sepatutnya time macam ni, harus menyediakan kerusi yang banyak untuk orang-orang macam aku ni yang kelenguhan kaki akibat menunggu!!! grrr. Ni aku pergi pukul 12 tengahari pukul 7. 15 baru sampai rumah. Memang sakan sungguh keluar. Nasib sempat berbuka dekat rumah.

Pagi semalam teman umi pergi pasar kat Jelawat. Memang sesak gilaaa, rasa macam nak menjerit pun ada bagi aku laluan. Punyalah jemm kat sana. Sabooo jelah. Ikut memang tak nak tapi abah ada kerja jadi terpaksalah jadi driver umi. Ramai jugak semalam jumpa kawan-kawan sekolah. Dah besar-besar semuanya. Aku ni je yang masih lagi macam gini, ckeding je.


With kazen :))


Dan semalam aku dan sepupu-sepupu ku ke Puspen, pergi wak treatment. Lagipun dekat je rumah aku dengan pusat serenti ni. Jalan kaki pun sampai. Rambut pun nak beraya jugak tau. Hoho. Aku tahu kat dalam ni ad khidmat untuk orang luar pun dari mama anak umi mengasuh, jadi apa lagi, tahu je terus serbu. Sekali pergi 6 orang terus. Dari pukul 3 sampai pukul 5.30 baru siap, tu pun aku dan cikti tak sempat nak buat. Sedih sungguh! Tapi kejap lagi nak pergi sana. Dia buka khas untuk aku dan Cikti. Kalau ikutkan semalam last, tapi aku nak jugak buat. Huhu. Ngada!! Harga pun teramatlah murah, sempena raya ni dorang buat promosi, cuci rambut rm6, potong rm5, rebo rm60++, pedicure dan medicure pun rm10 dan lain-lain. Murahkan! mana nak dapat harga macam tu zaman sekarang ni jah oiii. Yang paling terpentingkan, dorang punya servis sangatlah bagus nak dibandingkan kedai-kedai kat luar tu, memang kemas dan teliti buat kerja, sepupu aku potong rambut, memang cantik gilaa. Banduan-banduan pun, dorang punya kerja tip top. Setiap orang ada kelemahan dan kelebihan masing-masing :) Tengok dorang tu baik sangat, peramah, tapi tak sangkakan. Dahlah, biarlah dorang. Pape pun suka dapat kenal dengan dorang semua :)  Kalu boleh nak je aku kenal dengan dorang-dorang yang ada kat dalam sana. Nak jugak tengok kan keadaan kat dalam sana. Tapi tak boleh hanya orang tertentu je boleh masuk. Masuk ni baru 3 kali aku masuk dalam ni.

Banyak sebenarnya nak citer, tapii rasa macam, nantilah. Biar aku kumpul maklumat dulu yee. Hoho. Oh ye mesti korang tertanya-tanya jugakkan, tak takut ke banduan yang buat rambut tu, kan dye mengganas ke apa ke kan, sapa tahu. Oh tidakk sama sekali, banduan nikan dia ada banyak kategori tau, kategori dia kita boleh tengok berdasarkan pakaian dorang. Banyak sebenarnya warna baju dorang tapi aku je lupa. Yang aku tahu baju warna hitam mereka yang baru saje dimasukkan ke situ, merah jambu tahap sederhana, oren tunggu masa untuk dibebaskan (kira kelakuan dorang baik dan dah lama jadi penghuni di situ) Yang lain aku dah lupa. Ngehngeh. Jadi yang buat-buat kerja tu semua mereka-mereka yang berbaju oren. Kalau macam kawasan rumah aku ni nak buat gotong-royong ke, nak adakan majlis apa-apa, dan perlukan khidmat orang untuk menolong, pasti mereka-mereka yang berbaju oren nilah yang akan datang tolong. Puspen kat kawasan rumah ni wanita je, kalau lelaki kat Besut.

Panjang lebar sungguh aku bercerita ye dak, entah paham ke tak korang aku pun tak tahu, maaf laa yee. Menulis pagi-pagi ni idea datang mencurah-curah jadi apa yang terlintas main taip je. Huhu. Taip pun lah syok entah- entah tatabahasa pun tunggang terbalik. grrr.

Last but not least,

Memandangkan hari ni last puasa. InsyaAllah, saya disini ingin mengambil kesempatan untuk memohon maaf jika ada salah dan silap selama ni secara sengaja ataupun tidak sengaja. Secara saya sedar ataupun tidak sedar.



Salam Aidilfitri,
Ketika Ramadan bakal beransur pergi,
Syawal menjelma di aidilfitri,
Sang pemgembara masih di sini,

Untuk setiap kata, yang tak terjaga,
Hati dengan prasangka, janji yang tak terpenuhi
Kesalahan yang sengaja, khilaf yang tak disangka,
Maafkan manusia yang tak sempurna ini..

p/s : pagi tadi mimpi. hmm. terus mesej minta maaf. #mereka yang cuba memutuskan silaturahim sesama mereka adalah mereka yang berdosa besar.

:)
take care guys. selamat hari raya!!

Thursday, August 1, 2013

for you dear..


Ya Allah
Jika dia baik untukku, baik untuk keluargaku. Jadikanlah dia imamku.

Ya Allah
Jika dia yang mampu membahagiakanku dunia dan akhirat janganlah Engkau jauhkan dia dariku..

Ya Allah
Jika dialah yang dapat membawa aku ke jalanMU, satukanlah hati kami sampai akhirat..

Ya Allah
Jika aku adalah rusuk kirinya, jadikanlah aku pelengkap dirinya, pendamping paling setia, wanita yang dia cinta, isteri yang dia banggakan dan ibu terbaik untuk zuriat-zuriat kami.

Ya Allah,
HambaMu yang jahil ini meminta, ya Allah. Berikanlah dia kebahagiaan, kesihatan, kejayaan serta kasih sayangMU. Andai telah tertulis dia bukan untukku, kurniakanlah dia seseorang yang baik untuknya, dan bahagiakanlah mereka, ya Allah.

Ya Allah
Aku tidak tahu sejak bila aku mencintainya. Juga bagaimana untuk berhenti menyayanginya. Telah aku cuba melupakan tapi bayangannya tetap ada. Hati ini tetap juga menyanjung dia.

Ya Allah
Kerana kelemahan dan kekuranganku, aku serahkan semuanya padaMu. Jika mencintainya inilah, yang terbaik untukku, redhailah. Semoga cinta ini adalah keranaMU, ya Allah. Semoga cinta ini membawa aku dekat denganMU. Dan semoga cinta sesama insan ini menyedarkan aku untuk selalu mengisi hati ini dengan cinta terdalam padaMu dan kekasihMu.

Amin Ya Rabbal Alamin..

#saya search dalam google je #sekadar perkongsian bersama.

p/s : Sekuat mana kita setia, Sehebat mana kita merancang, Selama mana kita menunggu, Sekeras mana kita bersabar, Sejujur mana kita menerima dirinya, Jika takdir ALLAH menentukan kita bukan dengan dirinya, Kita tidak akan bersamanya. Jika ALLAH telah menuliskan jodoh kita dengan dirinya, Kita tetap akan bersama dirinya, Kerana tulang rusuk & pemiliknya, tidak akan pernah tertukar & akan bertemu pada saat yang tepat. Menurut ilmuNYA, tiada yang kebetulan melainkan semuanya telah dirancang & sebaik-baik yang dirancang dari ALLAH jua.